RAVU jaaroverzicht 2023


Duurzame bedrijfsvoering

Door de verwachte toenemende vraag naar ambulancezorg, hebben we in 2023 ons huisvestigingsperspectief voor standplaatsen onder de loep genomen. Ook besteden we veel tijd aan de implementatie van AFAS, waarmee verschillende afdelingen makkelijker kunnen samenwerken. Voor de communicatie tussen de meldkamer en laag-en middencomplexe zorg hebben we Push To Talk (PTT) in gebruik genomen.

Push to Talk

In 2023 startten we samen met ambulance IJsselland, ambulance Oost en Gelderland –Midden en Zuid met Push to Talk in pilotvorm. Vanuit het Zorg Coördinatiecentrum worden in de dagsituatie de laag- en midden complexe ambulanceteams aangestuurd via Push to Talk. Darnell Bakker vertelt als projectleider: “Push to Talk is een communicatiemiddel dat volop in ontwikkeling is als beoogd opvolger van C2000. Het doel is dat het gemakkelijker in het gebruik is en beter past bij het digitale tijdperk.

In 2023 kreeg de projectgroep meer vorm en werd er nagedacht over verdere implementatie. In zorgvuldige stappen werken we toe naar een primaire inzet van Push to Talk, met C2000 als back-up. Maximaal beveiligde beschikbaarheid van zorgkritische communicatie ten behoeve van onze collega’s in het primaire proces. Dat is waar we naartoe willen.

In 2024 wordt de huidige pilot bij de RAVU geëvalueerd en wordt tevens besloten over de implementatie van Push to Talk in de hoogcomplexe ambulancezorg” aldus Darnell.

Marina Kapteijn – Pfletscher gebruikt Push To Talk in haar werk overdag op de laagcomplexe ambulance.

Strategisch huisvestingsplan

Eén van de belangrijke aandachtspunten binnen de RAVU is om de huidige standplaatsen en steunpunten op de meest optimale locaties te situeren om ons verzorgingsgebied optimaal af te dekken. Een strategisch huisvestingsplan helpt ons hierbij. Samen met een externe partij zijn we dit in 2023 plan gaan opstellen. De verwachting is dat het plan in het tweede kwartaal van 2024 wordt vastgesteld. In 2023 lag ook de nadruk op de bouw van een nieuwe standplaats in Houten. Deze standplaats is in Q1 2024 opgeleverd.

Daarnaast is het belangrijk ruimtes en faciliteiten voor medewerkers optimaal in te richten, om een prettige en veilige werkomgeving te creëren. Ter verbetering van het werkcomfort van onze medewerkers zijn er bijvoorbeeld lichtkoepels geïnstalleerd op de standplaats bij het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. De organisatie kijkt naar mogelijkheden om de standplaats aan de Vaderrijndreef te Utrecht te verduurzamen en te moderniseren. Aan de hand van het strategisch huisvestingsplan wordt inzichtelijk of een verbouwing van een aantal standplaatsen noodzakelijk is of dat we op zoek moeten naar nieuwbouwlocaties.

“We zijn er nog niet helemaal, maar maken goede stappen.”

Implementatie van AFAS

Eind 2022 hebben we ervoor gekozen om AFAS te implementeren. Door meerdere systemen te integreren in één applicatie verlopen processen soepeler en zijn we voorbereid op de toekomst. Begin 2023 is het projectteam samen met AFAS-consultants gestart met de inventarisatie van de mogelijke obstakels. Midden 2023 is het bouwen en implementeren van start gegaan. Martel Berends overzag de implementatie vanuit zijn rol als informatiemanager: “Bijna iedereen in een ondersteunende functie moest anders leren werken. Met één platform hebben we nu de mogelijkheid om afdeling-overstijgend gebruik te maken van dezelfde basis. Zo werden leveranciers ook crediteuren. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar het betekende wel dat ze aan elkaar gekoppeld moesten worden.”

Met AFAS creëren we overzicht in de complexiteit van processen en systemen. Daarnaast is het uiteindelijk gebruiksvriendelijker voor onze medewerkers. “Dat is uiteindelijk ons doel.” vertelt Jan-Aris van Deursen, manager HR. “Een kilometerstand is gemakkelijk in te vullen door onze ambulancechauffeurs in de AFAS pocket-app en een factuur wordt in een handomdraai geaccordeerd. We willen in processen denken in plaats van verschillende afdelingen. “We zijn er nog niet helemaal, maar maken goede stappen.”

Samenwerking binnen kwaliteit

Het afgelopen jaar stond in teken van de herinrichting van de afdeling kwaliteit. Kim Smeele houdt zich sinds begin 2023 - naast haar werk als ambulanceverpleegkundige - als beleidsadviseur onder andere bezig met interne- en transmurale meldingen. “We merken dat we met onze praktijkervaring kennis kunnen inbrengen bij projecten.”

Ook in de samenwerking met kwaliteitsfunctionarissen uit de ambulance- en meldkamerteams neemt Kim haar ambulance-ervaring mee. “Met onze gebundelde kennis kunnen we veel doen. Ik merk dat kwaliteitsfunctionarissen heel gemotiveerd en betrokken zijn. Ze kunnen echt veranderingen bewerkstelligen vanuit hun rol en dat vertrouwen stralen ze uit. Dat geeft mij ook veel motivatie.” Sinds afgelopen jaar werken we ook met een aparte aanname- en uitgiftecentralist die beiden als kwaliteitsfunctionaris meldingen behandelen. “Dat vind ik een mooie ontwikkeling.” Aldus Kim.

“Met onze gebundelde kennis kunnen we veel doen. Ik merk dat kwaliteitsfunctionarissen heel gemotiveerd en betrokken zijn."

Kim Smeele (Ambulanceverpleegkundige en beleidsadviseur)

Facts and figures

lees verder