RAVU jaaroverzicht 2023
Behoud en instroom
64 nieuwe collega’s hebben in 2023 hun weg gevonden naar het primaire proces van de RAVU. Daar zijn we trots op. Onze nieuwe collega’s worden sinds dit jaar opgeleid op basis van entrustable professional activities (EPA’s).
“Je merkt dat onze huidige collega’s plezier hebben in hun werk en dat uitstralen. Maar we kijken ook breder. In de expertiserol ‘uitgiftecentralist’, kunnen collega’s zonder verpleegkunde-achtergrond van toegevoegde waarde zijn op de meldkamer. Ook is er in 2023 de functie ‘verpleegkundig centralist zorgcoördinatie’ op het zorgcoördinatie centrum bijgekomen. We voelen de noodzaak hierin te blijven innoveren.
Door teams onder te verdelen in kleinere teams is meer aandacht voor het individu. De teamhoofden vormen sinds 2023 een nog belangrijke rol in collegiale begeleiding en ondersteuning. Ook in 2024 heeft behoud en vitaliteit onze aandacht.”
Jan Aris van Deursen (Manager HR)
"We hebben met veel plezier samengewerkt met meldkamer- en ambulancecollega’s om hun werk zichtbaarder te maken."
Inzet Arbeidsmarkt-communicatie
Arbeidsmarktcommunicatie speelt een grote rol bij het werven van nieuwe collega’s en de organisatiebekendheid. In 2023 hebben we met verschillende communicatiemiddelen de inhoud én het plezier van ambulancewerk laten zien. We ontdekten het schrijftalent van ambulanceverpleegkundige Jorre en verpleegkundig meldkamercentralist Danique. Hun blogs beschrijven de soms emotionele, maar vaak ook humoristische verhalen die ze tijdens hun werk tegenkomen.
We merkten dat het werk van verpleegkundig meldkamercentralist niet altijd bekend is bij de zorgmedewerker. Door video’s en carrousels hebben we hun werk beter onder de aandacht gebracht. Met succes. Het aantal Instagram-volgers steeg met 43 procent ten opzichte van 2022. Ook herschreven we websiteteksten zodat potentiële collega’s ons online beter vinden.
‘’We hebben met veel plezier samengewerkt met meldkamer- en ambulancecollega’s om hun werk zichtbaarder te maken. We zien dat de afwisseling tussen inhoud en het menselijk aspect de doelgroep aanspreekt. Daardoor creëren we online veel interactie.” aldus Sanne de Ruyter, communicatieadviseur
Vernieuwen onderwijs (EPA-structuur)
Op 1 januari 2023 zijn we gestart met een nieuwe manier van opleiden. Waar in het verleden de nadruk lag op theorie, wordt door het werken met EPA’s (Entrustable Professional Activity) meer gekeken naar de praktijk. Het is een individueler leertraject met meerdere feedbacksessies, in plaats van één zak- of slaagmoment. “Je geeft feedback op het handelen en hierdoor krijgt de professional de kans om te groeien”, aldus Miriam van der Velden – beleidsadviseur onderwijs. Door EPA’s kunnen professionals in opleiding ook beter stapelen. “Het doel is om dubbelingen in het onderwijs te voorkomen. Iedere EPA is een afgebakend stuk.” Ook kunnen collega’s vanuit het ZCC makkelijker doorstromen naar een meldkamerfunctie. Een flinke verandering, ook voor onze praktijkbegeleiders. Hoe geef je feedback? Wat is belangrijk in communicatie? “Met trainingen en bijeenkomsten hebben we dit met elkaar geoefend. Het vak en de kwaliteit van zorg blijft hetzelfde, maar de weg er naartoe niet.”
"Je geeft feedback op het handelen en hierdoor krijgt de professional de kans om te groeien."