RAVU jaaroverzicht 2023
Samenwerking acute zorgketen
2023 stond in het teken van samenwerking. Het Zorgcoördinatie Centrum (ZCC) kreeg een steviger fundament. Ook werd dit jaar voor het eerst een landelijk (zorg)ketenpartneronderzoek uitgezet. De ontwikkelingen binnen de samenwerking acute zorgketen leest u hieronder.
Mijlpalen bereikt in 2023
Het regioplan Voor Thijs Verhagen, als Medisch Manager bij de RAVU betrokken bij het ZCC, was het een spannend jaar. Om tot een doorontwikkeling van het ZCC te komen is in 2023 een ROAZ-regioplan opgesteld. “In dat plan staat dat we een entiteit gaan oprichten, waarvoor in het komende jaar een besturingsstructuur wordt gekozen,” aldus Thijs. Verhuizing meldkamer naar ZCC Daarnaast is in 2023 veel werk verzet om het mogelijk te maken 112 bij het ZCC te betrekken. “Om zorgcoördinatie maximaal te benutten brachten we in de zomer meldkamer- en ZCC-collega's bij elkaar in het LMS-gebouw in Huis ter Heide. In oktober is afgesproken om weer terug te gaan naar de ‘oude’ locatie van de meldkamer. We hebben kinderziektes aangepakt, zodat we in het komende jaar weer een herstart kunnen maken.” Om zorgcoördinatie maximaal te benutten brachten we in de zomer meldkamer- en ZCC-collega's bij elkaar
"Om zorgcoördinatie maximaal te benutten brachten we in de zomer meldkamer- en ZCC-collega's bij elkaar."
Samenwerking huisartsenzorg Met trots zag Thijs de samenwerking met de regionale huisartsenorganisaties versterken. “Onze meldkamercentralisten en een coördinerend huisarts werken naast elkaar. Het idee erachter is dat burgers vaak 112 voor ambulancezorg bellen, terwijl eigenlijk huisartsenzorg nodig is.” Door samenwerking tussen beiden, krijgt een zorgvrager in één keer de juiste hulp. “2023 was een jaar om dit te beproeven. In 2024 wordt deze samenwerking bestendigd.” Ook de casuïstiekavonden, waarbij we met ketenpartners ingaan op casussen, werden steeds drukker bezocht.
Een dag op het ZCC als coördinerend arts
Pim Achterberg werkt als een van de eerste coördinerend artsen op het ZCC en focuste zich het afgelopen jaar vooral op de inhoudelijke rol van deze functie. “Dat blijft een puzzel. Wanneer een patiënt een been breekt bij het vallen van de fiets, dan weet je dat huisartsenzorg niet nodig is. Maar als een thuiswonende, dementerende patiënt valt, welke zorg is dan het beste? Zorg is complex. Iedere casus is anders, waardoor kaderen niet altijd lukt. Juist daarom is het goed om samen te evalueren en casuïstiek te bespreken.”
"Jong en oud, praktijkhouder of waarnemer: iedere huisarts die interesse heeft in de acute zorg kan hier van waarde zijn.” Pim en zijn collega’s werken in een pool van 13 coördinerend artsen op het ZCC. Met groeiend enthousiasme zag hij steeds meer partijen aansluiten. “Ambulancezorg is aanpakken. Dat zit in de vezels van de organisatie. Die praktische manier van werken zie je hier terug. Ik maak graag de vergelijking met een voetbalveld: met alleen spitsen ga je niet winnen. Geplande ambulancezorg, acute ambulancezorg: ieder is specialist in z’n eigen vak. Breng al die kennis bij elkaar en je bent efficiënt bezig. Er staat hier echt wat.” Met zorgcoördinatie willen we onnodige zorg bij de ambulance weghalen en opvangen op de juiste plek. Bijvoorbeeld bij de huisarts of onze collega’s van ‘tijdelijk verblijf’. Of andersom. Dat is de droom. “Juiste zorg op de juiste plek is nog niet vanzelfsprekend. Mensen weten nog niet wat het aanbod is. Daar gaan wij ze bij helpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het ZCC 24/7 bereikbaar is. Daar gaan we voor.”
"Jong en oud, praktijkhouder of waarnemer: iedere huisarts die interesse heeft in de acute zorg kan hier van waarde zijn."
Koning en minister Kuipers brengen werkbezoek in kader van zorgcoördinatie
Op 25 januari ontvingen wij de Koning en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) Midden-Nederland in Zeist. Het bezoek stond in het teken van het toekomstbestendig maken van de zorg en de afspraken die daarover gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA).
ZCC-zorgprofessionals vertelden over het werk en de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgketenpartners. Onze ambulancecollega’s gaven een rondleiding door onze ambulances die uitgerust zijn met medische innovaties, waardoor de behandeling of diagnostiek begint zodra de ambulance arriveert, in plaats van pas in het ziekenhuis. Het was een eer om ons werk met de Koning en minister Kuipers te delen!