RAVU jaaroverzicht 2023
Toegankelijk en kwaliteit acute zorg
Vergrijzing, een complexere zorgvraag, een groeiend aantal inwoners en ouderen die langer thuis wonen: ook in de toekomst willen we passende zorg blijven verlenen. Dit betekent niet alleen dat we ons moeten focussen op behoud en instroom van personeel, maar ook op toegankelijkheid en kwaliteit in de zorg.
Implementatie van LPA9
De implementatie van LPA9 vroeg om een serieuze voorbereiding. Medisch management, opleidingen, facilitair: collega’s van verschillende afdelingen zijn ingezet om de invoering van de nieuwe landelijke richtlijn te realiseren. Dat ging niet over één nacht ijs. Er is een nieuwe app gelanceerd en alle zorgprofessionals zijn geschoold. Ook de medicatie is aangepast en dit had bijvoorbeeld effect op de indeling van de lades op de ambulances. “Onze logistieke collega’s hebben in een week alle ambulances omgebouwd.”
Arjan Bruintjes heeft, vanuit zijn rol, de implementatie aangestuurd samen met de projectgroep-leden. “Door een kaartspel, casuïstiek, artikelen en promotievideo’s bereidden we medewerkers zo goed mogelijk voor op de veranderingen. Met name omdat het direct impact heeft op hun werk. Onze ambulancecollega’s kregen dit snel onder de knie en hebben de implementatie omarmd. Ik ben blij met hoe we het nieuwe landelijke protocol hebben geïmplementeerd. De implementatie verliep heel soepel”.
“Onze logistieke collega’s hebben in een week alle ambulances omgebouwd.”
“Het afgelopen jaar zagen we dat de paraatheid fluctueerde over de dagen van de week en het type diensten (dag, avond en nacht). Daarom hebben we de rasterregels moeten herijken, waarbij we nauwlettend checken of de uitgangspunten nageleefd worden. “De roosters misten voorspelbaarheid voor collega’s op de ambulance en meldkamer. Terwijl je dat juist als stip op de horizon wil.
De afgelopen jaren werd de planning decentraal opgepakt door collega’s uit de rijdienst. Dat hebben zij enorm goed gedaan. In 2023 zijn we begonnen met het voorbereiden van een rasteroptimalisatie-inventarisatie waarbij collega’s hun rastervoorkeuren konden doorgeven. Dat gaan we nu structureel ieder jaar doen. Met behulp van nieuwe dedicated centrale planners en teamhoofden kunnen we hier voldoende aandacht aan geven en verder vooruitplannen. Zo creëren we rust en regelmaat voor onze collega’s en zijn we altijd met voldoende eenheden aanwezig in onze regio.”
Annemiek Hesselink (Manager Ambulancezorg)
Implementatie vernieuwde urgenties
Binnen de RAVU en ambulancesector werken we al jaren met de drie urgenties A1, A2 en B. Uit onderzoek (SiRM, 2019) is gebleken dat een uitbreiding van deze urgentie-indeling onder meer een verdere verbetering van de kwaliteit van zorg kan opleveren. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe, verbeterde urgentie-indeling. Met succes, want medio 2023 startte het implementatietraject van de verbeterde urgentie-indeling in de ambulancesector.
Het afgelopen jaar is deze implementatie voorbereid binnen onze organisatie. Sheila Angelista – Duijst overzag het hele geheel vanuit haar rol als implementatiecoördinator. “Bij de nieuwe A0-inzetten gaat het om de meest tijdkritische meldingen uit de A1-groep, zoals een reanimatie of een niet/nauwelijks ademende patiënt. Dit betekent voor onze hoogcomplexe ambulanceprofessionals een inzet met de grootst mogelijke spoed.”
“We hebben veel tijd besteed aan de aanloop. Fijn dat het op landelijk niveau al goed was uitgedacht. Daardoor verliep de implementatie gestructureerd. Prettig om bij zo’n goed georganiseerde opzet betrokken te zijn.”
“Fijn dat het op landelijk niveau al goed was uitgedacht. Daardoor verliep de implementatie gestructureerd.”
HKZ / NEN7510 Hercertificering
In 2023 vond er een opvolg-audit van de HKZ Ambulancezorg alsook de NEN 7510 Informatiebeveiliging plaats door KIWA. Bij beide certificeringen waren geen (kritische) tekortkomingen.