RAVU jaaroverzicht 2021
Zorgprofessionals
Om zo goed mogelijk onze zorgprofessionals op de ambulance en de meldkamer te ondersteunen besteden wij veel aandacht aan goede trainingen en faciliteiten. Onze zorgprofessionals zorgen er immers voor dat we dag en nacht klaarstaan voor de inwoners van de provincie Utrecht en een hoge kwaliteit van ambulancezorg kunnen leveren. Helaas hebben ook wij ook te maken met de arbeidsmarktproblematiek in de zorg, waarbij het aantrekken van (gespecialiseerde) verpleegkundigen een extra uitdaging is. Daarom zetten wij steeds meer in op vernieuwende vormen van arbeidsmarktcommunicatie en zoeken we samen met ketenpartners naar oplossingen om hier gezamenlijk in op te trekken.
Duobaan
In samenwerking met het St. Antonius is een duobaan gecreëerd waarin verpleegkundigen om en om op de Spoedeisende Hulp en ambulance werken. Met de duobaan vinden verpleegkundigen nog meer afwisseling in hun vak. Daarnaast geeft het de kans om nieuwe kennis op te doen en de samenwerking te versterken. De duobaan is opgenomen in een pilot van twee jaar. Na een succesvolle start, onderzoeken we nu hoe we deze aanpak kunnen uitbreiden naar andere ziekenhuizen in de regio.
Arbeidsmarktcommunicatie
Foto en video Afgelopen jaar heeft de afdeling communicatie fors ingezet op de ontwikkeling van nieuw beeldmateriaal. Veel video’s zijn gemaakt om verschillende functies te promoten. Daarnaast zijn twee fotoshoots georganiseerd en is een nieuwe bedrijfsvideo ontwikkeld in samenwerking met Motionflow. De nieuwe bedrijfsvideo is te zien op de homepage van dit jaarverslag.
Insta stories Om te weten of werken bij een ambulancedienst iets voor jou is, moet je eerst weten wat het inhoudt. Een groep medewerkers laat dit zien in de stories op Instagram en Facebook. Als het mogelijk is dan posten ze tijdens hun dienst over het reilen en zeilen van hun dag. Een directe manier om potentiële nieuwe medewerkers kennis te laten maken met het vak.
Oprichting Professionele Advies Raad
De professionele Advies Raad (PAR) is in 2021 opgericht. De PAR bestaat uit medewerkers uit het primaire proces die beroepsinhoudelijk advies geven aan de bestuurder om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en verbeteren. Op deze manier draagt zij bij aan een beleid dat aansluit bij de dagelijkse praktijk.
Dit doet de PAR door:
- Gevraagd en ongevraagd advies te geven ten aanzien van het korte- en langetermijnbeleid van de organisatie;
- Beroepsinhoudelijke ontwikkelingen te stimuleren;
- Versterking van draagvlak en de eenheid en professionalisering van de ambulancezorgprofessionals binnen de RAVU.
Voorbeelden waar de PAR advies over kan geven zijn: de aanpassing van de urgentieclassificatie (landelijk traject), de ontwikkeling van zorgcoördinatie, de visie op ambulancezorg.
“We zijn als PAR vooral begonnen met de promotie van de PAR. Hoe maken we ons kenbaar en hoe weten mensen ons te vinden? Dit doen we door collega’s te spreken over de PAR en aan te geven dat ze met goede ideeën bij ons terecht kunnen."
Rianne Verhoef, ambulanceverpleegkundige, voorzitter PAR
Nieuwe aanpak inzetbaarheid verzuim
Een nieuwe aanpak inzetbaarheid en verzuim is in pilotvorm geïntroduceerd binnen twee teams. In de nieuwe aanpak staat de medewerker centraal en krijgt deze meer regie. Hierbij ontvangt de medewerker actieve begeleiding van de leidinggevende en andere professionals. Tijdens workshops leren medewerkers hoe je regie neemt en wat er allemaal bij komt kijken als je in een verzuimproces terecht komt. In een ondersteunende infographic zijn de stappen die we nemen in het verzuimproces duidelijk gemaakt tot de 104 weken.
Ook staan we stil bij de preventieve kant van verzuim. Hierbij besteden we aandacht aan gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers over het werkvermogen. Aanvullend hierop kunnen medewerkers een Mental Check Up aanvragen. Dit is een éénmalig gesprek met een externe deskundige waarbij medewerkers een ‘mentale APK’ krijgen. Indien nodig ontvangen zij aanvullende ondersteuning.

Zelfde vak, ander pak
Na 15 jaar dezelfde kleding was het tijd voor iets nieuws. De gele ambulancekleding werd steeds minder herkenbaar. Daarnaast bestond er geen vrouwelijke lijn van de oude uniformen en was er ruimte voor verbetering in het draagcomfort.
Begin januari vond de grote wisseltruc plaats. Alle medewerkers kregen binnen één week het nieuwe uniform. Dit waren in totaal 11.100 kledingstukken.
